Wilt u geen inkijk en graag vrij zitten in uw tuin of vindt u dat uw terrein duidelijk moet worden afgebakend, dan heeft u de mogelijkheid om uw erf af te sluiten, bijvoorbeeld met een hek, schutting of tuinmuur. Daarmee maakt u duidelijk zichtbaar waar de grens van uw perceel ligt.

Soms kunt u een erfafscheiding zonder omgevingsvergunning neerzetten. Om discussie met de buren te voorkomen, stem erfafscheidingen altijd met de buren af. Verder gelden voor het omgevingsvergunningsvrij plaatsen van een afscheiding bepaalde voorwaarden. Als u daar niet aan voldoet, dan moet u eerst een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket (www.omgevingsloket.nl(externe link)).

Op eigen erf of perceel en op of tegen de grens van het naburig erf of perceel mag u vrijwel altijd vergunningsvrij een afscheiding plaatsen die lager is dan 1 meter. Op het achtererf mag de erfafscheiding in principe vergunningsvrij 2 meter hoog zijn. Alleen als deze erfafscheiding op minder dan 1m van het openbaar toegankelijk gebied geplaatst wordt, is een omgevingsvergunning nodig. Een heg of een rij coniferen als erfafscheiding is altijd vergunningsvrij. Voor informatie over de erfgrenzen kunt u contact opnemen met het kadaster (www.kadaster.nl(externe link)).