In Scherpenzeel komt een bijzondere en beschermde kikkersoort voor: de poelkikker. Dit is de allerkleinste soort groene kikker die in Nederland voorkomt. Maar om de nieuwe wijk De Nieuwe Koepel te kunnen bouwen, gaan de poelkikkers uit dat gebied verhuizen. Wil je meehelpen, meld je dan aan. Er staat een vergoeding tegenover, bijv mooi voor een clubkas!

De poelkikker krijgt een nieuwe leefomgeving in Akkerwinde. Hier is een sloot en naastgelegen gebied in orde gemaakt, zodat de kikker hier prettig kan leven. Graag willen we de kikkers in Scherpenzeel behouden, omdat het uniek is dat deze soort hier voorkomt. Het betekent dat onze omgeving heel geschikt is voor deze best kritische kikker.

Biodiversiteit

Akkerwinde is een nieuwbouwwijk waarbij biodiversiteit in het fundament verankerd zit. Dit is altijd een belangrijke pijler, waardoor de komst van de kikkersoort een positieve bijdrage levert. Ook zorgen kikkers voor helder water en eten ze muggenlarven.

Schermen en emmers

Op het huidige leefgebied van de kikkers, in de buurt van de volkstuinen en de voormalige scouting-boerderij aan de Nieuwstraat, staan vangschermen. Met om de paar meter een ingegraven emmer. Vanaf eind maart tot half april worden dagelijks de emmers met gevangen kikkers geleegd bij de nieuwe locatie. De inschatting is dat er circa 50 poelkikkers leven.

Meehelpen

Meehelpen met het legen van de emmers mag. Het betreft de bovengenoemde periode, twee keer per dag. Er volgt eerst uitleg door een ecoloog. En daar staat een vergoeding tegenover. Mooi voor bijvoorbeeld een clubkas! Interesse? Mail dan naar scherpenzeelwonen@scherpenzeel.nl

Excursie voor kinderen

Op zaterdagochtend 2 april organiseert IVN Natuureducatie in opdracht van de gemeente een excursie voor kinderen 8 tot 12 jaar. Onder begeleiding van een IVN Natuurgids worden de kinderen echte kikkerexperts en helpen mee om de poelkikkers te verhuizen naar hun nieuwe leefgebied. Kom jij ook? Dit is een unieke kans om deze Nederlandse beschermde diersoort van dichtbij te ontdekken. Neem gerust een vriendje, broertje of zusje mee.

Praktische informatie

Wat: Begeleide excursie en meehelpen met de kikkerverhuizing

Voor wie: kinderen uit Scherpenzeel in de leeftijd 8-12 jaar.

Wanneer: Zaterdagochtend 2 april van 9.00-10.15 of 9.45-11.00

Startpunt en eindpunt: Parkeerplaats bij CBS Korenmaat

Kosten: gratis

Aanmelden

Meld jouw kind en eventueel vriendje of vriendinnetje aan via de onderstaande link. Een paar dagen van te voren ontvang je praktische informatie en elk kind ontvangt een kikkerdiploma op naam.

Ouders zijn van harte welkom tijdens de activiteit voor een kopje koffie. Gemeente Scherpenzeel zal op de locatie aanwezig zijn en beschikbaar voor vragen over de poelkikkerverhuizing.

https://www.ivn.nl/provincies/gelderland/aanmeldformulier-2-april-poelkikkers-verhuizen-in-scherpenzeel