In Scherpenzeel komt een bijzondere en beschermde kikkersoort voor: de Poelkikker. Om de nieuwe wijk De Nieuwe Koepel te kunnen bouwen, moeten de poelkikkers uit dat gebied verhuizen. Ook kinderen mochten meehelpen! Op dinsdagochtend 26 april hielpen zo’n 40 kinderen uit Scherpenzeel mee om de poelkikker en enkele andere waterbewoners te verhuizen naar hun nieuwe locatie bij de wijk Akkerwinde.

De poelkikker is de allerkleinste soort groene kikker die in Nederland voorkomt. Om de soort te helpen naar hun nieuwe plek bij de Akkerwinde zijn er door Econsultancy vangnetten en emmers in het gebied geplaatst. Vanaf eind maart tot half mei worden deze vangemmers dagelijks door vrijwilligers geleegd bij de nieuwe locatie in de wijk Akkerwinde. Na een oproep van IVN Gelderland en kinderburgemeester van Scherpenzeel Emma Kohsiek kwamen ook zo’n 40 kinderen meehelpen met deze verhuizing.

Onder begeleiding van gidsen van IVN Natuureducatie en ecologen van Econsultancy mochten op dinsdagochtend kinderen uit de leeftijd van 8 tot 12 jaar een ochtend meehelpen. Samen met de gidsen gingen zij het gebied in waar de poelkikker momenteel zit. Naast het bekijken van de poelkikkers, leerden de kinderen veel over hoe het dier leeft, wat deze nodig heeft aan voedsel én waar ze voor moeten uitkijken! Door de kou van afgelopen nachten werden er niet veel kikkers gevonden, maar wel veel andere interessante dieren. Onder veel belangstelling de kinderen lieten ecologen van Econsultancy onder meer de kikkers, kamsalamanders, geelgerande watertorren en driedoornige stekelbaarsjes zien. ‘Ik heb nog nooit zo’n grote salamander gezien!’

De gevonden kikkers en overige waterbewoners werden met emmers meegenomen naar hun nieuwe thuis bij de Akkerwinde. Na ze gefeliciteerd te hebben met hun nieuwe woning mochten de kinderen hun kennis over kikkers laten zien in een heuse quiz. Na afloop ontvingen ze allemaal een kikkerexpert-diploma!

Dit project is een samenwerking tussen IVN Gelderland, Econsultancy en gemeente Scherpenzeel.