Nog dit jaar start in Scherpenzeel de bouw van 34 woningen die maximaal 210.000 euro vrij op naam kosten (prijsniveau op 1 januari 2022, hierna is de index hierop van toepassing). Dit plan - Zelder geheten- sluit aan op de nieuwe wijk Akkerwinde.

Wethouder Izaäk van Ekeren noemt de bouw belangrijk voor Scherpenzeel. ’In de Woonvisie van de gemeenteraad staat dat er grote behoefte is aan betaalbare woningen. Met dit plan voorzien we in die vraag.’ Gé van Tiem, die als extern projectleider van de gemeente Scherpenzeel de invulling van dit nieuwe stukje Scherpenzeel coördineert, noemt het project ‘uniek’. ‘De gemeente maakt zich er sterk voor om kwalitatieve betaalbare woningen voor mensen uit de regio te realiseren. Waar een kleine gemeente groot in kan zijn.’

De Kelderman Groep uit Ede werd na een prijsvraag geselecteerd voor dit project. De ontwikkelende aannemer gaat hier 34 compacte rug-aan-rug woningen ontwikkelen en bouwen. Beneden is een woonkamer en keuken, boven een slaapkamer en een badkamer. Een vide zorgt voor een ruimtelijke verbinding tussen de twee verdiepingen.

Hans Koopman, algemeen directeur van de Kelderman Groep: ‘Met een creatief team is het gelukt om een plan te maken. De woningen zijn comfortabel en betaalbaar, maar er is ook conform de wensen van de gemeente veel aandacht voor duurzaamheid en natuurinclusiviteit. Het plan sluit naadloos aan op de groene omgeving. De openbare ruimte, die de gemeente zal aanleggen, is mee ontworpen en daarbij hebben we ons laten inspireren door onder andere de biotoopeisen van de steenuil die in dit gebied leeft.’ Er ontstaat een prachtige, ruimtelijke entree van het dorp.’ Uniek aan het project is bovendien dat privégebieden en openbare ruimte in elkaar overvloeien. Een groot deel van het gebied is daardoor openbaar toegankelijk.

Wethouder Van Ekeren verwacht dat de wijk bewoond wordt door jong en oud. ’De woningen zijn geschikt voor starters, maar wellicht ook voor ouderen die kleiner willen wonen. Dat is voor ons ook een belangrijke doelgroep, want daarmee kunnen wij de doorstroming bevorderen. Overigens komt er ook een zelfbewoningsplicht en de woningen mogen niet worden uitgebouwd.

Bewoners die kinderen krijgen, zullen uiteindelijk dus ook weer doorstromen naar een groter huis. Zo blijven deze woningen in de toekomst beschikbaar voor de doelgroep waarvoor ze zijn bedoeld:  1- en 2-persoonshuishoudens.’

De verkoop van de woningen start later dit jaar. Kelderman verwacht in het vierde kwartaal te kunnen beginnen met de bouw. Het is nog niet mogelijk om voor het project in te schrijven of aan te melden. Geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen volgen via www.keldermanbouw.nl, en via de nieuwsbrief van de gemeente, abonneren kan via www.scherpenzeel.nl/nieuwsbrief.