Supermarkten verhuizen en breiden uit

Het centrum van Scherpenzeel is een echt boodschappencentrum. De twee supermarkten Jumbo en Aldi zijn daarin de belangrijkste publiekstrekkers. Het marktaandeel van supermarkten ligt rond de 80% (Centrumvisie) en neemt nog steeds toe. De supermarkten dragen zo bij aan een klantenstroom richting de andere winkels in het centrum. Om deze rol ook in de toekomst te kunnen blijven spelen, hebben de supermarkten meer ruimte nodig. Dit verhoogt de aantrekkingskracht van het hele winkelgebied.

Wisselen van locatie

Om deze ruimte te vinden, willen beide supermarkten van locatie verwisselen. De Aldi verhuist dan naar de locatie aan de Marktstraat (huidige Jumbo) en voert daar een verbouwing uit met een kleinschalige uitbreiding van het magazijn.

Jumbo vestigt zich met nieuwbouw aan de hoek Dorpsstraat/Vijverlaan. Dit houdt in dat het huidige pand van Aldi verdwijnt. Ook de aangrenzende winkel (eerst bloemist) en de panden van Welzijn/Woonstede verdwijnen. Deze vrijgekomen hoek wordt gebruikt voor nieuwbouw van Jumbo, met parkeergelegenheid en daar bovenop appartementen van Woonstede.

Tijdelijke locatie Aldi

De verwachting is dat deze verhuizing en nieuwbouw zich afspeelt over een periode van circa 2,5 jaar. In deze tijd blijft de Jumbo geopend in het pand aan de Marktstraat. Het pand van Aldi (Dorpsstraat/Vijverlaan) wordt gesloopt. Aldi opent een tijdelijke winkel aan De Breelaan. Er blijven dus twee supermarkten geopend in Scherpenzeel tijdens het nieuwbouw- en verbouwingstraject.

Planning

De nieuwbouw van de Jumbo zelf zal naar verwachting starten in 2023. Aldi is inmiddels verhuist naar de tijdelijke locatie aan de Breelaan (november 2021).   
Het is de verwachting dat in 2024 beide supermarkten op hun nieuwe locaties geopend zijn. Het Scherpenzeelse centrum beschikt dan weer over twee moderne en uitgebreide supermarkten.

De voorlopige planning: 

  • Mei en juni 2023 – sloop gebouwen oude Aldi en panden Woonstede
  • Juli 2023 – riool leggen in Vijverlaan, toekomstige parkeerterrein via de Parklaan tot aan de vijver Huize Scherpenzeel
  • Augustus 2023 – november 2024 – bouw Jumbo en 24 appartementen
  • Augustus 2024 – november 2024 – woonrijp maken Vijverlaan, parkeerterrein en de Parklaan

Parkeren

De gemeente zal bij beide supermarkten voorzien in voldoende parkeervoorzieningen. Hiermee wordt gestart in 2024.

Nog meer informatie is te lezen via Centrum Scherpenzeel - HEVO(externe link)